Beneficiile utilizării
- Este un fertilizant cu efect biostimulator, iar aplicat foliar ajută cultura să depășească momentele de stres astfel:
- Acțiune de stimulare a plantei pentru economisirea energiei în timpul sintezei proteice;
- Reduce stresul abiotic, ajută la revenirea rapidă a culturii în cazul secetei, schimbărilor de temperatură, dar și în cazul bolilor sau efectelor fitotoxice provocate de tratamentele cu produse de protecția plantelor;
- Crește viteza de absorbție a nutrienților;
- Crește metabolismul azotului;
- Stimulează creșterea vegetativă a culturii și dezvoltarea fructului.
Compoziție
Îngrășământ fluid pe bază de azot (N) – 80 g/l
Oxid de magneziu (MgO) – 10 g/l
Azot organic (N) – 6,5 g/l
Sulf (SO₃) – 200 g/l
Bor (B) – 5 g/l
Fier (Fe) – 2,5 g/l
Cupru (Cu) – 8 g/l
Mangan (Mn) – 40 g/l
Cobalt (Co) – 0,05 g/l
Molibden (Mo) – 0,06 g/l
Aminoacizi 100 g/l/ pH-ul soluției – 1,7-2,5
Densitate specifică1,371g/ml +/-0,04 g/ml
Solubilitate minimă – 99,96%
Mod de aplicare și doza recomandată
Produsul are o compoziție nutrițională complexă, menită să asigure cu prioritate zincul asimilabil necesar creșterii, dezvoltării plantelor și formării recoltelor în zonele și pe terenurile în care deficitul acestui nutrient prejudiciază semnificativ potențialul productiv al culturilor cunoscute ca fiind mai sensibile:
Se va aplica prin stropire fină la majoritatea culturilor agricole și horticole, prin stropiri foliare/ fertigare;
Se recomandă pentru fertilizarea foliară a culturilor cunoscute ca fiind foarte sensibile sau sensibile la deficitul de zinc asimilabil din sol, în concentrație de 0,4-1,2 % (1,0 – 3,0 litri produs la 250 litri apă), în zonele și pe terenurile unde carența de zinc prejudiciază potențialul productiv, mai ales pe solurile sărace în materie organică, cum sunt cele nisipoase și cele erodate, pe solurile calcaroase sau pe cele amendate excesiv cu calciu, pe solurile cu reacție neutră spre alcalină și alcalină,
incluzând și cernoziomurile, pe cele cu exces de azot și fosfor solubil, precum și în condițiile unor soluri umede și reci. Cele mai sensibile la deficitul de zinc asimilabil din sol sunt culturile de fasole, soia, porumb, pomii fructiferi, vița de vie. Mai puțin sensibile, dar care de asemenea răspund cu sporuri semnificative de recolte, sunt culturile de sfeclă, floarea soarelui, lucernă, trifoi, cartofi, tomate.
La culturile de porumb, semincere și pentru consum, în funcție de intensitatea carenței de zinc asimilabil din sol, sunt necesare 1-3 fertilizări foliare, la intervale de 7-10 zile, începând de la stadiul de 3-4 frunze, în concentrație de 0,4-1,2 % (1-3 litri produs/ 250 l apă). În zonele cunoscute ca având un indice mai mare al deficitului de zinc, sunt necesare cel puțin 2 fertilizări foliare, la concentrația de 1,2 % (3 l produs/250 litri apă). Fertilizarile foliare cu acest produs se pot face odata cu erbicidarile postemergente timpurii și cu cele postemergente, iar daca acestea nu se fac, produsul se aplica singur. Cand culturile de porumb sunt afectate timpuriu de grindină (fară distrugerea vârfurilor de creștere), fertilizările foliare aplicate ulterior pot ajuta semnificativ refacerea plantelor afectate și obținerea recoltelor așteptate. Norma de aplicare 1-3 litri/hectar.
Compatibilitatea: Este miscibil cu produsele pentru protecţia plantelor dar se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate ı̂ nainte de utilizarea pe suprafeţe mari, mai ales la amestecarea cu produse cu pH bazic. Pentru o rată de absorție maximă a fertilizantului și pentru a mări compatibilitatea cu celelalte produse de protecția plantelor, se recomandă folosirea adjuvanților la prepararea soluției pentru aplicare foliară. În cazul administrării concomitente cu produsele fitosanitare, se vor respecta măsurile de securitate, expunere și protecție a muncii specifice acestora.